23 Nisan 2013 Salı

Fırında Beşamel Soslu Ispanak











Ispanak çok faydalı bir sebze, babamızın tek sevdiği sebze olduğu için de bizim evde sık pişer. Fakat ıspanak ağızda garip bir tat bırakır,çoğu kişi bu durumdan hoşnut olmaz. İşte beşamel sos bu durumda devreye giriyor. Hem yemeğinize farklı bir lezzet katıyor,hemde ağzınızda o garip tadın oluşmasını engelliyor.Şık sunumuyla da misafirlerinize dahi sunabileceğiniz bir yemek halini alıyor.



FIRINDA BEŞAMEL SOSLU ISPANAK



*1 kg ıspanak

*2 orta boy soğan

*4 diş sarımsak

*2 yemek kaşığı sıvıyağ

* Tuz



Beşamel Sos:

*3 yemek kaşığı tereyağ

*1 tatlı kaşığı sıvıyağ

*3 su bardağı süt

*3 yemek kaşığı un

*Tuz

*Üzerine kaşar peynir rendesi



Sosun Aroması İçin:

*Yarım soğan

*3 diş sarımsak

*5 tane karanfil





Püf Nokta: Sosumuzda süt kokusu almamak,lezzet vermek için soğan ve sarımsağın gücüne başvuruyoruz.Yarım soğan,3 diş sarımsağın üzerine karafillerimizi saplayıp,3 su bardağı süt ile kaynatıyoruz.Kaynamaya başlar başlamaz altını kapatıp hızlı bir şekilde soğutuyoruz.(süt sıcak olursa sosumuz hamurlaşır) Sütün içinde karanfil parçaları kalmaması için süzgeçten süzmemiz gerekiyor.



Ispanaklarımızı iyice yıkayıp sirkeli suda bekletiyoruz. Burada kriterimiz döktüğümüz suda toprak kalmaması.Topraksız berrak bir su elde ettiysek yemeği pişirmeye başlayabiliriz.



2 yemek kaşığı sıvıyağı geniş bir tencereye alıp,küp şeklinde doğradığımız 2 orta boy soğanı kavuralım.Üzerine ince kıyım 4 diş sarımsağımızı ilave edelim.Soğan ve sarımsaklar ölmeye başlayınca,ıspanakların suyunu sıkarak ilave edelim.Son olarak damak tadımıza göre tuz ekleyelim.



Eğer karıştırılamayacak şekildeyse, tencerenin kapağını kapatıp 2-3 dakika bekleyin. Sönen ıspanaklar daha rahat karışacaktır.5 dakika daha kavurduktan sonra ıspanaklarımızı kare fırın kabına alalım.






Beşamel sos için,1 tatlı kaşığı sıvıyağ ve 3 yemek kaşığı tereyağ eriyince, üzerine 3 yemek kaşığı unu ekleyip kavuralım.Çırpma teliyle hızlı hızlı karıştırak, kavrulan una sütümüzü azar azar ilave edelim.Damak zevkimize göre tuz ve baharat ekleyerek,kısık ateşte muhallebi kıvamı alana kadar sürekli karıştıralım.










Pişen beşamel sosu ıspanakların üzerine eşit şekilde döküp,üzerine kaşar peynir rendesini ilave edelim.180 derece fırında kaşar peynirler renk değiştirene kadar pişirelim.

















AFİYETLE.

                                                                                                                                  Hülya Orhan




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder